V.18 plus lite info

Vi kan börja med lite info om va som händer i kroppen och bebis i v. 18 sen få ni en magbild.

Gravid vecka 18

PDF Skriv ut E-post
Senast uppdaterad ( 2009-03-12 )

I magen:

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

200 gram

20 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig.

Partner:

Det kan hända att du känner att allt handlar om barnet och din partner. Det är ganska vanligt. Tala med din partner om du känner dig utanför eller prata med en kompis som har barn. Hur kände han under sin partners graviditet? Du kan involvera dig mer i graviditeten genom att läsa om graviditet och förlossning. Ju mer du känner till desto mer delaktig känner du dig.

Mödravården:

Har ni inte varit på er första ultraljudsundersökning än så bör den ske senast den här veckan.

Efter vecka 18 är det inte längre tillåtet att genomföra abort om det inte finns särskilda skäl för det. För att göra abort efter vecka 18 krävs Socialstyrelsens tillstånd.

Tvillingar:

För dig som väntar tvillingar eller fler ökar risken för hemorrojder och åderbråck eftersom trycket på venerna och den nedre delen av kroppen ökar.
De va lite info om bebis nu kommer en ursnygg magbild i v.18. Den växer på.Om ca 1 vecka har vi rul i sunderbyn. Ska bli så himla kul att se bebis. Funderar mycket på va som ligger där inne. Är de en kille till (som ja tror) eller kommer vi få en prinsessa denna gång. Har blivit mer och mer sugen på att kolla, men troligtvis gör vi inte de eftersom Robban inte vill veta. Bara att snällt vänta i 22 veckor till.

Annar har ja fortfarande mått äckligt bra. Har inga krämper alls förutom att ja har varit ganska yr och trött de sista veckorna. Men även de har blivit bättre. Än så länge har ja inte gått upp nå utan gått ner nästan 3 kg men de gör inge eftersom de finns att ta ifrån plus att ja kommer vara nog rund i slutändan.

Ja avslutar detta inlägg med en bild på mitt vackeröga som ja tog nyss.Tjingpling


Kommentarer
Postat av: emelie(pzykoangel)

Nämen oj här händer grejjer, så ni ska ha barn igen? gud va roligt=) grattis, och båda killarna har vuxit jätte mycket!kram på er

2010-07-13 @ 09:10:11
URL: http://pzykoangel.soclog.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0